Loading...

Βιοφιλία και σύνδεση με τη Φύση

14/03/2024

Βιοφιλία και σύνδεση με τη Φύση

Η έννοια της Βιοφιλίας (“αγάπη για τη ζωή” ) προτάθηκε τo 1984 από τον καθηγητή του Παν/ιου του Χάρβαρντ Ε.O Wilson για να εξηγήσει την παρατηρούμενη σε όλους τους πολιτισμούς ειδική προτίμηση των ανθρώπων προς τα φυσικά περιβάλλοντα. Σύμφωνα με την υπόθεση του Wilson οι άνθρωποι παρουσιάζουν μια έμφυτη επιθυμία να συνδεθούν με τη φύση και μια εγγενή έλξη προς κάθε τι ζωντανό, η οποία κατ’ αυτόν δικαιολογείται από το ότι στην διάρκεια της εξέλιξής της η ανθρωπότητα εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη φύση, όχι μόνο για την επιβίωση της σε πρακτικό επίπεδο αλλά και για την ανάπτυξη και την πληρότητα της σε ηθικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο.

Μία έκφραση της Βιοφιλίας στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση είναι το αίσθημα της σύνδεσης με την φύση (Nature Connectedness). Σύγχρονες έρευνες στην ψυχολογία έχουν καταδείξει το αίσθημα σύνδεσης με τη φύση ως παράγοντα που σχετίζεται θετικά με την ψυχολογική και καινωνική ευημερία, την αίσθηση ικανοποίησης από την ζωή και την αίσθηση νοήματος ( Mayer et al., 2009, Cervinka et al., 2012 ) Επιπλέον, το αίσθημα σύνδεσης με τη φύση θεωρείται ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και μπορεί να μετρηθεί με συγχρονες κλίμακες ( Mayer & Franz , 2004). Έτσι, αύξηση της σύνδεσης με τη φύση δύναται να ευεργετεί την ψυχική υγεία.

 

Βιβλιογραφία

Cervinka, R., Roderer, K., & Hefler, E. (2012). Are nature lovers happy? On various indicators of well-being and connectedness with nature. Journal of Health Psychology, 17, pp. 379–388.

Kaplan, R. & Kaplan, S. (1989) The Experience of Nature, A psychological perspective. Cambridge: Cambridge University Press.

Mayer, F. S., & Frantz, C. M. (2004). The connectedness to nature scale:A measure of individuals’ feeling in community with nature. Journal of Environmental Psychology, 24, pp. 504–515.

Mayer, F. S., Frantz, C. M., Bruehlman-Senecal, E., & Dolliver, K. (2009).Why is nature beneficial? The role of connectedness to nature. Environment and Behavior, 41, pp. 607–643.

Wilson, E. O. (1984). Biophilia: The human bond with other species. Cambridge, MA: Harvard University Press.